Syskontest

2.295 kr

Med ett Syskontest kan man ta reda på om man är hel- eller halvsyskon.
I grundpriset ingår test för två förmodade hel- eller halvsyskon samt känd förälder.

Fri frakt
✓ Leverans 1-2 vardagar
✓ Behandlingstid 6-10 vardagar

Beskrivning

Ett syskontest ger inte alltid samma säkra resultat som ett faderskaps- eller moderskapstest och det beror inte på att analysen är sämre, utan på de genetiska lagarna. Tyvärr kan man inte på förhand säga något om hur resultatet blir. Men det finns sätt att förbättra oddsen. Att ta med kända föräldrar (även om de inte är gemensamma) i testet rekommenderar vi starkt och det ingår i priset. Man kan också inkludera ytterligare syskon om sådana finns (extra kostnad).

Tack vare att vi testar minst 20 markörer får vi i de allra flesta fallen mycket övertygande svar. Om ett syskonpar delar en ovanlig DNA-uppsättning, blir resultatet nästan lika säkert som ett faderskapstest. Men om den gemensamma DNA-bilden är vanlig, så blir svaret lite osäkrare.

Att förstå resultaten för ett syskontest är lite knepigt eftersom det aldrig kan finnas ett rakt ja eller nej svar i relationstestning. Beräkning för släktskap såsom mor- och farförälder, avunkulär (faster/farbror) och syskon involverar statistik, och en sannolikhet för släktskap anges i procent i rapporten.

    • 90 % eller högre: syskonförhållandet stöds
    • 9%-89%: osäkra resultat och ytterligare parter måste testas
    • Under 9 %: syskonförhållandet stöds inte

Om sannolikheten för släktskap (PRI) på 92 % ges för ett helsyskontest, kan resultatet förstås som: ”Det finns en 92 % sannolikhet att de testade personerna delar en helsyskonrelation.”

Ett resultat kan också kompletteras med ett Y DNA-test, som ger besked om manliga testpersoner tillhör samma faderslinje. Om det endast är bröder som ska testas, rekommenderar vi i vissa fall ett Y-STR DNA-test istället för ett syskontest. Motsvarande test för moderslinjen heter Mitokondriellt DNA-test vilket kan utföras på både kvinnor och söner. Mitokondriellt DNA förs dock inte vidare av män.

Om du vill ha testkitet uppdelat och skickat till två eller flera olika adresser beställer du till tillägget Uppdelat testkit och anger den extra adressen vid din betalning. Ett testkit till en adress ingår naturligtvis i grundpriset för alla våra DNA-test.

Vårt samarbetslaboratorium, DNA Diagnostics Center (DDC), är USAs mest betrodda laboratorium, som utför mer än 75 % av alla privata faderskapstester i USA. Våra DNA-tester är utförda med DDC´s Dual Process™, vilket innebär att alla prover körs dubbelt för 100 % säkerhet. DDC är naturligtvis AABB- och ISO 17025-certifierat för högsta standard och tillförlitlighet. Här kan du se en lista på alla deras certifieringarna.